Tuesday, July 13, 2010

Kenapa Rambut anda GUGUR? Ini Petuanya.Kenapa Rambut Anda Gugur


Keguguran rambut yang teruk atau botak (alopecia) boleh berlaku :

Selepas melalui keadaan yang tertekan/stres seperti :
Sakit yang serius.
Pembedahan besar.
Selepas bersalin.
Ia berlaku di antara 3 hingga 4 bulan selepas melalui keadaan tersebut di mana rambut akan berhenti tumbuh dan terus memasuki fasa rehat. Ini dipanggil Teloger Effluvium.


Masalah hormon.
Penyakit kelenjar tiroid.
Disebabkan penyakit seperti penyakit Sistemik Lupus Erythematosus.
Kesan sampingan ubatan seperti :
Ubat Antikogulasi (warfarin).
Ubat merawat kanser (kimoterapi).
Pil perancang keluarga (kontraseptif secara oral).
Ubat anti-kemurungan.
Ubat pelangsingan (slimming)
Alopecia Androgenik .
Botak mengikut corak lelaki adalah :
Penyebab yang biasa bagi lelaki ialah disebabkan oleh keturunan.
Keadaan ini boleh berlaku seawal umur dua puluhan.
Rambut mula botak di bahagian anak rambut bahagian hadapan dan atas kepala.
Botak mengikut corak wanita :
Berlaku kepada wanita yang mempunyai kecenderungan genetik/keturunan.
Rambut menjadi semakin nipis diseluruh kepala terutamanya di bahagian atas kepala.

Penyebab lain keguguran rambut yang teruk ialah :

Jangkitan - jangkitan kulat, biasanya berlaku pada kanak-kanak.
Keguguran rambut berlaku tidak sekata.
Alopecia Areata. Ini terjadi disebabkan oleh penyakit auto imun di mana liang rambut dimusnahkan oleh sel pesakit sendiri.
Ia boleh menyebabkan tompokan-tompokan botak.
Ia boleh menyebabkan botak di keseluruhan kepala (Alopecia totalis).
Ia boleh mengakibatkan botak di keseluruhan rambut kepala, kening, ketiak dan bulu di kemaluan. (Alopecia Universalis).
Trichotillomania ialah masalah psikologi yang mendorong individu menarik rambut mereka.
Ia biasanya dialami oleh remaja perempuan berbanding lelaki.
Ia dikaitkan dengan masalah kemurungan.

copy paste dr SINI

Petua Mengelakkan Rambut Gugur

Ada beberapa petua yang dijumpai dalam internet ini untuk mengelakkan dari keguguran rambut…dan setelah dimentelaah dan di perhatikan betul2, lidah buaya merupakan antara kaedah terbaik untuk mengubati penyakit yang sememangnya telah menjadi salah satu kehidupan manusia. Mari kita melihat petua-petua nya :

Petua pertama

Keguguran rambut akibat dari banyak sebab. Kebiasaannya dialami oleh yang baru lepas bersalin. Ini perlu dijaga kerana rambut adalah mahkota seorang wanita. Bagi muslimah yang memakai tudung pula adalah juga satu faktor menyebabkan keguguran rambut tapi itu bukan satu alasan tidak memakai tudung. Ikutilah petua ini langkah demi langkah untuk mendapatkan rambut yang cantik dan wangi.

Pertama sekali selalulah menyapukan perahan air limau nipis untuk menghilangkan kelemumur selama 2 minggu. Kelemumur juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Kemudiannya anda memerlukan santan untuk menyuburkan rambut. Santan perlu dilumurkan keseluruhan rambut hingga kekulit kepala bagi mendapatkan hasil yang baik. Tidak perlu terburu-buru untuk membasuhnya perapkan dengan tuala untuk setengah jam. Biarkan ia berminyak dan meresap. Kemudian basuh dengan air suam.

Buatlah barang sebulan. Bagi anda yang rajin selepas rawatan menyuburkan rambut gunalah daun lidah buaya untuk mendapatkan rambut yang lebih cantik lagi menawan. Caranya ambil lendir daun lidah buaya tu dan sapukan kepada rambut hingga kekulit kepala. InsyaAllah dalam masa 2 bulan rambut anda tidak akan gugur malah semakin cantik dan sihat.

Ini kerana kesan dari khasiat buah limau nipis, santan dan lidah buaya yang sememangnya sesuai dijadikan penawar bagi mereka yang mengalami keguguran dan ketidaksuburan rambut.

Petua Kedua :

Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya. Basuh hingga bersih dan kisarkan hingga hancur. Perap ramuan di atas kepala selama sejam. Lakukan 2 kali seminggu.Insyaallah anda akan memperolehi rambut lebat, hitam dan berkilat semulajadi.

Petua Ketiga :

Ambil lemak ayam dan masak sehingga menjadi minyak. Sapukan ke kuit kepala seeloknya pada waktu malam. Amalan ini juga dapat mencegah kelemumur.

Petua Keempat :

Rendamkan kacang hijau semalaman. Tapis dan gunakan airnya bagi disapu atas kulit kepala sambil dipicit perlahan2. Amalkan selalu hingga rambut baru kelihatan tumbuh. Di samping itu, elakkan mengikat rambut dgn getah.

Kesimpulannya, jagalah kesihatan rambut anda dengan cermat. terutama kepada yang perempuan, jagalah ianya sebaiknyaLagi petua:

Petua kecantikan ini boleh dilakukan terus kalau anda ada tembikai kat rumah tu. Langkah-langkah yang perlu anda lakukan ialah:

1. Selepas anda makan buah tembikai, jangan dibuang dulu kulitnya.
2. Sebaliknya, gunakanlah bahagian kulit tembikai tu(rujuk gambar di atas) dengan menggosokkannya pada kulit kepala anda.
3. Kemudian biarkan ia meresap ke kulit kepala anda. Tunggu dalam 15 ke 30 minit dan cucilah sampai bersih.
Kalau anda nak biarkannya semalaman pun boleh. Buat sebelum masuk tidur dan keesokannya baru cuci. Gunakan shower cap atau balut dengan kain supaya tak meleleh kat bantal nanti. Karang tak pasal-pasal lak semut yang datang.
4. Amalkan petua ni hanya sekali dalam seminggu

No comments:

Post a Comment

Followers