Monday, February 22, 2010

8 Orang Paling Beruntung Di Dunia1. Lelaki yang membeli salinan rasmi Deklarasi Kemerdekaan dengan harga $4
Seorang lelaki yang tidak dikenali, membeli lukisan koyak seharga $ 4 di sebuah pasar bebas di Adamstown.Pa, kerana tertarik dengan bingkainya. Ketika dia sampai di rumah, dia mengeluarkan lukisan pemandangan negara yang menyedihkan dan menggulung lukisan tidak dapat diselamatkan, tetapi dia menemui satu dari 500 salinan rasmi dari Deklarasi Kemerdekaan, terlipat dan disembunyikan di belakang. Salinan tersebut bersih dan berupa lembaran, berbekas di sepanjang garis di mana telah dilipat. Salinan dicetak oleh John Dunlap pada 4 Julai 1776, untuk membawa berita tentang kemerdekaan Amerika kepada warga dari 13 koloni. Ini adalah salah satu dari 24 yang dikenal sebagai salinan Deklarasi, dan salah satu dari tiga yang berada di tangan swasta.
Salinan seharga $ 4 dilelong untuk $ 2,420,000 di Sotheby's. Pembelinya adalah Donald J. Scheer dari Atlanta, presiden Visual Equities Inc.

2. Wanita tua yang menemukan kad besbol berusia 140 thn di ruang bawah tanah.
Bernice Gallego, 72 tahun California. Seorang wanita yang menemui kad besbol unik dari team profesional pertama di Amerika Syarikat di rumahnya. Dan jika bukan kerana ilham dari seorang teman, dia mungkin akan menjual Cincinnati Red Stockings card tersebut di eBay seharga $ 10. Bahagian depan kad yang berwarna coklat tua, gelatin-silver yang dicetak membuatkan kad tersebut jauh dari kerosakan. Pada abad ke-19 kad besbol dijual lelong berharga $ 75,285.

3. Seorang kontraktor yang menemui $182,000 di bilik mandi.
Nampaknya, bilik mandi sangat berguna untuk menyembunyikan wang anda. Seorang kontraktor Bob Kitts dari Cleveland, Ohio telah menemui $ 182.000 dari Zaman Depression,tersembunyi di dinding bilik mandi.Kitts mengoyak dinding bilik mandi dari sebuah rumah tua yang berumur 83-tahun dekat Danau Erie pada tahun 2006 ketika dia menemukan dua peti logam hijau tergantung di dalam dinding di bawah almari ubat, dengan menggunakan dawai. Di dalamnya terdapat sampul putih dengan alamat untuk P. Dunne News Agency. Dia mengatakan kepada pemilik rumah tentang wang tersebut; hal ini tersebar dengan cepat tentang penemuan tersebut. Hal ini menyebabkan perbalahan antara pemilik rumah dan kontraktor, dan akhirnya wang yang dijumpai diberikan kepada keturunan keluarga yang alamatnya terdapat dari alamat pengirim yang tertera di sampul wang itu.

4. Wanita yang menemukan lukisan Pollock bernilai jutaan, dengan hanya membayar $5.
Seorang wanita yang sering mengunjungi kedai murah di sekitar Amerika Utara telah mengunjungi salah satu kedai murah di California pada 1990-an,dan melihat sebuah gambar tak terpakai di sudut, sebuah karya seni yang sepertinya tidak seorangpun menginginkannya.Dia tidak menyukainya, tapi dia pikir itu lucu. Dan dia ingin membelinya untuk seorang teman yang sedang stres dengan harga $5.Pada akhirnya lukisan tersebut diketahui merupakan karya Pollock dan berharga sebanyak $ 50 juta.

5. Seorang pengumpul yang menemukan $ 200000 dalam token setelah membersihkan rumah kosong
Jeff Bidelman, seorang pemilik Collectibles Johnstown, sedang membantu keluarga membersihkan rumah mereka yang telah ditinggalkan lebih dari dua puluh tahun yang lalu. Ketika ia menyeret beg token-token kuno di bawah, dia melihat sebuah lubang di dinding lantai atas. Ketika beg tersebut koyak, sejumlah token emas ditemukan.Secara purata, Bidelman menemukan paling sedikit $ 8500 token. Dia mengira nilai sebenar token sehingga mencapai $ 200000.

6. Mahasiswa yang menemukan sebuah lukisan bernilai lebih dari $ 27000 di sebuah sofa
Seorang siswa Jerman membeli sebuah sofa seharga $ 215 di pasar bebas Berlin dan menemukan sebuah lukisan senilai 100 kali ganda dari harga sofa tersebut di dalam sofa. Menurut Rumah lelong Kettler,lukisan cat minyak itu dijual seharga $ 27630 dalam pelelongan di Hamburg. Lukisan ini dilukis oleh seniman yang tidak dikenali pada tahun berkisar antara 1605 sampai 1620.

7. Orang yang membeli lukisan seharga $ 30 yang bernilai $1,2 juta.
Suatu hari, seorang pekerja sebuah perusahaan di Indiana menghabiskan $ 30 untuk beberapa perabot dan lukisan tua bunga dan memutuskan untuk menggantungkan gambar itu untuk menutupi sebuah lubang di dinding yang telah mengganggunya.Beberapa tahun kemudian dia bermain papan permainan yang disebut Mahakarya di mana pemain berusaha untuk melelong karya seni. Banyak kejutannya, salah satu kad dalam permainan itu menampilkan lukisan bunga yang tampak sangat mirip dengan lukisan yang ada di dinding rumahnya. Dia melihat bahawa lukisan itu mirip dengan karya Martin Johnson Heade, seorang pelukis Amerika yang melukis pemandangan dan bunga.Dia bertanya di Galeri Kennedy di Manhattan, yang menangani karya-karya Heade, untuk melihat lukisannya. Mereka memberi jaminan bahawa karya seni yang menutupi lubang di dinding rumahnya adalah lukisan Heade yang telah diketahui sebelumnya. Kemudian Museum Fine Arts di Houston membeli lukisan tersebut seharga $ 1,2 juta dolar.

8. Wanita yang menemukan poster filem unik yang banyak salinannya
Laura Stouffer telah berjalan-jalan di sebuah pasar bebas di Summerville, mencari apa pun yang boleh membingkaikan poster yang dia temui. Ketika dia melihat-lihat di Shepherd's Call, sebuah lukisan asli yang menggambarkan kambing biri-biri yang hilang dalam timbunan salji yang dibuat pada tahun 1850 dan akhir 1870-an oleh tiga pelukis yang berbeza. Stouffer selaku bekas pedagang barang antik, terus mengenalinya.

2 comments:

Followers