Tuesday, February 23, 2010

Jaga AirCondition Anda..
Tip-Tip Penjagaan Aircond Split Unit di rumah atau pejabat supaya lebih tahan lama dan kurang mengeluarkan kos penyelengaraan.


1) Sebelum membuat pembelian aircond baru, pastikan jenama yang dijamin ketahanannya oleh pengeluar-pegeluar aircond berkenaan. Dapatkan perkhidmatan dari juruservis yang bertauliah.Kenal pasti unit indoor dan outdoor unit berkenaan. Supaya anda tidak terkeliru.

2) Gunakan House Power yang bersesuaian dengan keluasan bilik anda. Cara mengukur keluasan bilik (panjang x lebar x (tinggi x 10) = BTU ) 10,000 Btu bersamaan 1HP , ( contoh 10 x 10 x (9 x 10) = 10 x 10 x 90 = 9,000Btu keperluan hp untuk bilik berukuran ini ialah 1hp keupayaan compressor 9,000BTU

3) Setelah suis utama dihidupkan tekan butang alat kawalan jauh, setkan suhu kepada 24-25 deg C , biarkan udara bilik sejuk terlebih dahulu, sebelum turunkan suhu ketahap yang lebih dingin, pastikan pintu dan tingkap sentiasa ditutup rapat.

4) Cuci Air filter dengan dengan air, cara membuka Air Filter boleh didapati dalam buku log manual yang disediakan pengeluar. Cuci sekurang-kurangnya 3 minggu sekali atau selewat-lewatnya sebulan sekali.

5) Cuci coil bahagian luar Outdoor dengan air sekurang-kurangnya sebulan sekali. Halakan hos paip dibahagian coil out door yang kelihatan, dengan memancutkan air seberapa ketika sehingga segala kotoran terhakis. Pastikan air tidak terkena bahagian motor kipas.

6) Jika suction paip bahagian luar kelihatan seperti frizzing (membeku) periksa blower indoor samaada motor blower indoor berfugsi atau tidak. Periksa Air Filter samaada tersumbat. Jika Indoor berkeadaan baik, berkemungkinan unit mengalami kebocoran gas, hubungi juruservis.

7) Jangan biarkan aircond anda On 24jam kerana ini akan membebankan aircond anda. Setiap lapan jam waktu beroperasi rehatkan sekurang-kurangnya selama 2-3jam.

8) Jangan biarkan pintu bilik atau tingkap terbuka semasa anda mengunakan aircond, kerana suhu bilik tidak akan turun jika tingkap dan pintu terbuka, ia akan membeban compressor bahagian outdoor untuk mendapatkan suhu yang anda tetapkan.

9) Vacuum hujung hos drain paip dengan mengunakan wet vacuum jika indoor unit anda mengalami kebocoran air. Jika masalah berteruskan hubungi juruservis.

No comments:

Post a Comment

Followers